Category: Uncategorized

Spiser du riktig, selv på lavt budsjett?

Økonomi i studietiden

Kanskje var du så lur at du sparte alle konfirmasjonspresangene dine, kanskje har du hatt en jobb i løpet av videregående som har gitt den en bankkonto som ikke viser 0,-. Kanskje har du en formuende familie som støtter deg økonomisk gjennom hele studietiden, eller kanskje ikke? Kanskje må du stå på egne bein, sette opp et budsjett for å få det til å gå rundt med det du får fra Lånekassen? Kanskje må du se deg om etter en ekstrajobb ved siden av studiene for å få endene til å møtes? Og ser man over budsjettet sitt er det svært fristende å bytte ut frukt og grønt med godt drikke og kule klær for å passe inn i studentmiljøet. Og hva du velger er ditt valg, og noen vil kanskje si at du ikke kan få både pose og sekk, men det kan du.

Pose og sekk

Mat må man ha, og for å holde hjernecellene på et maksimum må de har riktig mat. Det skal faktisk være sant at en student døde av underernæring fordi han bare spiste nudler. Nudler er billig, men ikke særlig sunt. Å sprite opp med en gulrot og en bit kylling kan gjøre mye for næringsinnholdet. Det beste er om du har tilgang på en fryser. Da kan du for eksempel bake brød, det er det billigste, skjære det opp i skiver og fryse ned. Da tar du bare opp så mange skiver du spiser hver dag, så slipper du å kaste mat. Du kan også gå på “nedsatt-pris-jakt”. De fleste butikker i dag vil redusere mat-svinn og priser ned mat som snart går ut på dato. Kjøp dette inn, frys det ned i porsjoner og planlegg mat for en hel uke. Trenger du inspirasjon til gode, billige og lettvinte oppskrifter er det mange steder å finne dette på ved å søke på nett.

Visste du at hjernen vår er det organet i kroppen som har den dårligste fornyelsesevnen? Derfor må du stelle pent med hjerne-harddisken din om du vil lære noe, og læring er endring av adferd, så du vil gjerne at læringen skal bli. Den riktige maten for hjernen din er blant annet fisk, nøtter, frukt og bær, kakao, egg og meieriprodukter. Hjernen trenger faktisk fettet i disse varene. I tillegg må du drikke mye vann. Store deler av hjernen trenger vann, så vel som hele kroppen. Utover det er proteiner og grønnsaker viktig. Variasjon i mat er også et stikkord her.

Noen går rundt å er kry for at de har sløvet seg gjennom studiene, men ta det hele på alvor. Ta mat på alvor, så kan alt det som er gøy komme av seg selv. Bruk litt tid på å finne rett mat til rett pris, så sprekker ikke budsjettet ditt. Så får du både pose og sekk!

admin